tan tin tan tin

tan tin tan tin
Setiap Cerita ..Setiap Coretan .. Setiap Idea .. Setiap Luahan .. Setiap Lontaran .. Setiap Ilmu .. Setiap Maklumat .. Kita Berkongsi Bersama Di Sini :D

Saturday, July 2, 2011

:: Warna - Warna Kesukaan Nabi Muhammad S.A.W ::

Bismillahirahmanirrahim..
Assalamualaikum sume ! setelah berapa bulan tidak mengupdate entry..baru hari neh lahh nak mengupdate entry terbaru tepat jam 12.13am.. hari ahad 3 july 2011 .. :)

okehlahh .. berdasarkan tajuk entry kat atas tuh kan .. mesti korang pon ade jgk warna2 kesukaan korang .. so, kat sini nabi kita Muhammad S.A.W pon ade warna2 kegemaran nye.. okeh.. aku akan listkan mengikut turutan lahh antara warna2 dan kelebihan yg ade dgn warna tersebut yg baginda minat :) selamat membaca okeh !
Nabi Muhammad S.A.W sendiri, selain memakai pakaian pelbagai warna, beliau mempunyai minat dan kesukaan tersendiri kepada warna-warna tertentu. Di antara warna-warna pakaian yang menjadi kegemaran Nabi S.A.W ialah putih dan hijau.Terdapat juga keterangan bahawa Nabi S.A.W pernah memakai pakaian berwarna hitam , merah hati (pink) , kelabu dan warna bercampur-campur. 

PUTIH

Mengenai warna putih, al-Nasa'i dan al-Hakim meriwayatkan Hadis daripada Samurah r.a ,Rasulullah S.A.W bersabda , maksudnya : " Pakailah pakaian berwarna putih kerana ia lebih suci (bersih) dan baik.."
Dari Ibnu Majah bahawa Nabi S.A.W bersabda, maksudnya : 
" Sebaik-baik pakaian untuk mengunjungi (Tuhan) ke masjid atau menziarahi kubur ialah berwarna putih " .

WARNA HIJAU

Mengenai warna hijau pula, Abu Daud dan al-Tarmizi meriwayatkan hadis daripada Abu Rimsah (Rifa'ah) : " Aku telah melihat Rasulullah S.A.W memakai dua baju berwarna hijau " 
Ibnu Hajjar dalam Tanbih Akhbar memetik kenyataan salah seorang Sahabat Nabi S.A.W telah berkata : " Pada hati raya kami disuruh memakai pakaian berwarna hijau kerana ia lebih utama dan dihukumkan sunat. Adapun warna hijau afdhal daripada lain2 warna sesudah putih " .

WARNA HITAM

Mengenai warna hitam, terdapat keterangan hadis riwayat Iman al-Tarmizi dari sahabat Jabir bin Abdullah r.a katanya : " Telah masuk Nabi S.A.W ke negeri Makkah pada hari kemenangan menawan Makkah (Futuh al-Makkiah), aku melihat ia berserban hitam " -(Bahrul mazi - juz 12).
muslim,Abu Daud dan al-Nasa'imeriwayatkan Hadis daripada Amir bin Hurais r.a yang berkata : " Aku pernah melihat Rasulullah S.A.W berada (berkhutbah) di atas mimbar dan di atas kepalanya terdapat serban hitam..."
Ibnu Ady meriwayatkan daripad Jabir r.a yang berkata : " Aku pernah melihat Nabi S.A.W berserban hitam yang dipakainya pada hari raya " .

WARNA MERAH HATI

Riwayat Imam Ahmad, Abu Daud, al-Tarmizi dan al-Nasa'i dari Abu Rimsah r.a katanya : " Aku pernah melihat Rasulullah s.a.w berkhutbah di baghalnya di Mina, sedangkan beliau berpakaian warna merah hati buatan Yaman ".
Al-Baihaqi meriwayatkan hadis dari jabir r.a katanya : " Pernah Rasulullah s.a.w berpsksin bercorak merah pada dua hari raya dan pada hari Jumaat ".
Dari mahmud bin Ghailan dari Abdul Razaq dari Sufian al-Sauri dari 'Auni Ibnu Abi Juhairah dari bapanya, kata bapanya : " Aku melihat nabi s.a.w memakai pakaian berwarna merah ( merah hati ), warnanya memancar bagaikan cahaya dari celah kedua betisnya 
( kerana indah dan berseri )" - ( Riwayat bukhari ).
Dari Ali bin Khasyram dari isa bin Yunus dari Isril dari Abi Isyaq dari al-Bara bin Azib r.a menceritakan : " Tiada seorang pun yang pernah aku lihat memakai pakaian berwarna merah yang lebih indah dan serasi warnanya daripada Rasulullah s.a.w.".

WARNA KELABU

Al-Tarmizi meriwayatkan Hadis daripada Ibnu r.a yang berkata : " Pernah (tidak selalu) Nabi s.a.w berkhutbah di hadapan ramai sedang baginda memakai serban kelabu ".
Al-Bukhari meriwayatkan dari Ibnu Abbas r.a dia berkata : " Pernah Nabi s.a.w keluar dengan kepala yang dibalut sehelai kain yang berwarna kelabu ".

WARNA BERCAMPUR-CAMPUR

Imam Bukhari meriwayatkan hadis daripada Anas r.a, beliau 
(Anas r.a) pernah melihat : " Nabi s.a.w menutup kepalanya dengan kain biasa yang bercorak-corak (pelbagai) warnanya ".
Dari Muhammad Basyar dari Abdur rahman bin mahdi dari Ubaidullah bin Iyad dari bapanya yang bersumberkan dari Abi Ramsah r.a katanya : " Aku melihat Nabi s.a.w memakai dua helai kain berwarna hijau bergaris-garis ".

Demikianlah sebahagian riwayat menerangkan warna-warna pakaian yang pernah dipakai oleh Nabi s.a.w. Tetapi yang sering kelihatan Baginda s.a.w. pakai ialah pakaian yang berwarna putih. Warna putih ialah warna yang amat digemari oleh Baginda s.a.w.
p/s : so ? korang korang agak2 warna kegemaran korang ade tak termasuk dlm list yg kat atas tuh ? :) 
aku paling suka warna HITAM sebab bagi aku hitam itu simple ;) 

SELAMAT MEMBACA YE !


5 comments:

 1. unknown heart : tq for reading :)

  ReplyDelete
 2. unknown heart : tq for reading :)

  ReplyDelete
 3. aku suka warna merah :)aku nampak berseri dgn warna merah :)merah juga adalah warna pembangkit semangat :)

  ReplyDelete
 4. ak mmg minat giler warna pink...merah hati tu warna pink ker??warna hati bukan merah terang ker?hehe

  ReplyDelete