tan tin tan tin

tan tin tan tin
Setiap Cerita ..Setiap Coretan .. Setiap Idea .. Setiap Luahan .. Setiap Lontaran .. Setiap Ilmu .. Setiap Maklumat .. Kita Berkongsi Bersama Di Sini :D

Monday, February 7, 2011

:: Khasiat Ayat Al-Quran ::

Assalamualaikum ..


pg neh hr selase jam 10.24 pg ... aku nak masukkn entry baru lagi dlm blog aku neh ... aku berkenan pulak ngn artikel neh ... dlm mase yg same ap yg aku bace neh adalah 1 ilmu n pengetahuan yg patut dikongsikan antara kita sesama muslim .. 

so.. aku akn sharekan lahh pasal khasiat ayat al-Quran neh kat sume pmbace blog aku yg sudi2 melawat n mmfollow blog aku lahh ... hope korg dpt mnmbhkan lg ilmu baru neh n dpt share kan jugak kan kwn2 yg laen  ... :) 

(1) Basmalah

Barangsiapa yg mmbacanya sbnyak 21 kali ketika hendak tidur, insyaAllah akan terpelihara drpd godaan dan gangguan syaitan, daripada bencana manusia dan jin, drpd kecurian ,kebakaran dan kematian secara mengejut.

(2) surah al-Fatihah

Barangsiapa yg mmbcanya sbyk 41 kali antara solat sunat Subuh dan fardhu Subuh, insyaAllah permintaannya diperkenankan, jika sakit terus lekas sembuh dan insyaAllah akan dikasihi oleh makhluk dan ditakuti oleh musuh.

(3) ayat Kursi

barangsiapa yg mmbcanya sekali selepas tiap2 solat fardhu, insyaAllah trpelihara drps tipu daya dan gangguan syaitan.

(4) surah al-Baqarah

barangsiapa mmbaca 2 ayat yg terakhir dr surah ini sebelum tidur, ia akan terselamat drpd sbrg bala bencana dan bahaya. insyaallah.
barangsiapa yg mmbaca keseluruhan surah ini sewaktu naik rumah baru, insyaAllah rumah akan dirahmati dan terhindar dr sebarang gangguan.

(5) surah Ali-Imran

barangsiapa mmbaca 3 ayat pertama dr surah ini, insyaAllah ia akan mncapai kesihatan drpd sbrg pnyakit dan terselamat drpd gangguan jin.

(6) surah Yunus

barangsiapa mmbaca ayt 31 dr surah ini ke atas perempuan yg hamil, nescaya dia akan selamat.
barangsiapa mmbaca ayat 64 dr surah ini, insyaAllah akan terhindar dr mimpi2 buruk dan mengigau.

(7) surah Hud

barangsiapa mmbaca ayat 56 dr surah ini, pd setiap masa, insyaAllah ia akan trselamat dr gangguan manusia yg jahat dan binatang liar.

(8) surah Yusuf

barangsiapa yg mmbaca ayt 101 dr surah ini, insyaAllah, Allah akan mengurniakan kesalihan kpd anak2 nya.

(9) surah ar Ra'd(petir)

barangsiapa yg mmbaca ayat 13 dr surah ini, ia akan terselamat drpd panahan petir.
barangsiapa mmbaca ayat 24 dr surah ini, insyaAllah penyakit jantungnya akan sembuh sekiranya ia menghidap penyakit tersebut.

(10) surah an Nahli(lebah)

barangsiapa mmbaca ayat 3 ayat yg trakhir dr surah ini ke atas perempuan yg kandungannya selalu sahaja gugur, insyaAllah anak kandungannya itu akan selamat.

(11) surah Bani israel(anak2 israel)

barangsiapa yg mmbacanya ke atas air, lalu diberikan minum kepada org yg bercakap gagap, insyaAllah akan hilanglah gagapnya itu.

(12) surah Thahaa

barangsiapa membaca ayat2 25 hingga 28 sebanyak 21 kaliselepas solat Subuh, insyaAllah otaknya akan cerdas dan akalnya akan sempurna.

(13) surah al Mu'minun

barangsiapa yg membacanya ke atas air, lalu diberi minum kepada orang yg selalu minum minuman keras, insyaAllah ketagihannya akan hilang dan dia tidak akan meminumnya lagi.

(14) surah an Nur

barangsiapa yg mmbacanya. insyaAllah ia akan terhindar drpd mimpi2 yg buruk.

(15) surah al Furqan

barangsiapa membacanya sebanyak 3 kali ke atas air yg bersih lalu air itu dipercikkan di dalam rumah insyaAllah rumah itu akan terselamat drpd binatang buas dan ular2 berbisa.

(16) surah as Syura'

barangsiapa yg mmbaca ayat 130 drpd surah ini, sebanyak 7 kali dgn senafas ke atas mangsa gigitan binatang berbisa, insyaAllah akan hilang bisa2 itu.

(17) surah al Qasas

barangsiapa yg mmbaca ayt2 51 hingga 55 dr surah ini. insyaAllah otaknya akan cerdas, otaknya akan sempurna dan budi pekertinya akan menjadi halus.

(18) surah al Ankabut(labah2)

barangsiapa yg mmbacanya, insyaAllah demamnya akan sembuh. 
barangsiapa yg membacanya juga akan terhindar dr keluh kesah dan gelisah.

(19) surah Luqman

barangsiapa mmbacanya, insyaAllah akan terhindar drpd segala penyakit terutamanya penyakit yg berkaitan perut.

(20) surah as Sajadah

barangsiapa yg membaca ayat 7 hingga 9 dr surah ini ke atas anak2 yang baru lahir, insyaAllah akan terhindar drpd penyakit rohani dan jasmani.


p/s : sebenarnye ade byk lg khasiat ayat Al-Quran yg tk ditulis lg dlm entry neh.. insyaAllah.. akan disambung dlm entry yg seterosnye .. selamat mmbaca yahh :)
No comments:

Post a Comment